Vestia: huurverlaging- en bevriezing geen verplichting

22 September 2020, 10:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
logo Vestia

Woningcorporatie Vestia heeft op dit moment nog met 47 bewoners een zogenoemde 'maatwerk-corona afspraak' wat betreft de huur van hun woning. Eind april, midden in de coronapandemie, waren dat er 127, zo laat een woordvoerster van de corporatie dinsdag desgevraagd weten. De bewoners waarmee ook nu nog afspraken lopen, hadden bij Vestia aangegeven door corona in betalingsproblemen te zijn of te komen.

Gedurende de coronaperiode is de corporatie, net als collega Haag Wonen aangaf, iedereen actief blijven benaderen die een achterstand heeft, ongeacht of dit corona gerelateerd is of niet. "Het kan dus heel goed zijn dat binnen dit gewone proces ook betaalafspraken of betaalregelingen zijn gemaakt, terwijl de betalingsproblemen wel het gevolg zijn van corona. Het gaat ons er om iedereen met betalingsproblemen te ondersteunen met maatwerk, ongeacht of de problemen zijn veroorzaakt door het coronavirus", zo stelt de woordvoerster.

Desgevraagd ging zij ook in op vragen die door de fractie van de SP in de Haagse raad zijn gesteld over dat Vestia zich niet zou houden aan het Sociaal Huurakkoord dat Aedes en de Woonbond hebben gesloten over huurverhoging, -verlaging of - bevriezing. De maximale verhoging is vastgelegd in een wet, de verlaging of bevriezing niet, en zijn daarmee ook niet verplicht voor corporaties, zo geeft de woordvoerster aan. "Natuurlijk staan wij als Vestia ook positief tegenover de afspraken om huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen. "

We doen ook wat we kunnen, maar dat is helaas niet alles wat mensen van ons vragen, van ons eisen, want het is nu eenmaal zo dat wij een saneringscorporatie zijn die haar geldzaken op orde moet krijgen, stelt de woordvoerster. "We moeten ons aan strenge regels van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) houden. De huren die we ontvangen, zijn voor ons de belangrijkste bron van inkomsten. Die hebben we nodig om weer financieel gezond te worden."

Vestia erkent dat in het Sociaal Huurakkoord, zoals de SP-fractie ook aangeeft, afspraken staan over huurverlaging en huurbevriezing, manieren om lagere inkomens te ondersteunen. Maar, zo zegt de woordvoerster, 'wij zien het ondersteunen van lagere inkomens als een taak van de overheid. We vinden dat woningcorporaties hier geen rol in moeten hebben. Er bestaan voldoende regels die ervoor zorgen dat woningcorporaties de hoogte van de huren afstemmen op de verschillende inkomensgroepen, zoals het passend toewijzen (op basis van inkomenseisen en de huurtoeslagregels) en de prestatieafspraken die we afsluiten met gemeenten'.